Hjørring Gymnasium STX & HF sender unge ud i verden med en drøm

Hvert år kan man som nyslået student fra Hjørring Gymnasium STX & HF søge om penge fra ”Rektor Poulsens Mindefond”, som man kan bruge til sit videre studie. De mange oplevelser, som de unge får med i kufferten, kan have stor betydning for deres karrierevalg.


Nana Kathrine Jakobsen

Opvokset i Tversted, 26 år, Master i turisme, Dimitterede fra kunstnerisk linje på Hjørring Gymnasium 2012

Info om master
European Master i Tourism Management er en to-årig master, hvor jeg specialiserer mig i bæredygtig turisme. Den prestigefyldte master er skabt i samarbejde mellem tre universiteter - SDU i Kolding, Ljubljana Universitet i Slovenien og Girona Universitet i Spanien, hvorfra jeg opnår en europæisk titel og anerkendelse af min master. Jeg er den fjerde dansker til at blive optaget på masteren, hvorfra jeg stolt repræsenterede Danmark til mine master-kollegaer fra 23 forskellige nationaliteter fra hele verdenen.

Hvor jeg har været
Som digital nomade har jeg de sidste otte måneder boet i tre lande; Danmark, Slovenien og Spanien. Samtidig, har jeg besøgt og arbejdet i Tyskland, Kroatien, Bosnien, Montenegro, Albanien, Serbien, Ungarn, Italien og England. Jeg har ført samtale med en nobelprismodtager, taget selfie med Airbnb co-founder, designet et luksushotel, fået mit pas fyldt med stempler, set steder i Europa jeg ikke vidste fandtes og lært om nye kulturer - Vigtigst af alt, jeg har fået fyldt mit hjertet op af uforglemmelige oplevelser i mødet med nye venner.


Hvad jeg har oplevet/lært
At leve i transit og altid befinde mig mellem to destinationer; at kun behøve min ene kuffert ‘mit hjem’ og en stabil internetforbindelse, kræver mod og tillid til min intuition. Min passion for turisme, online markedsføring og sociale medier har lært mig at tale flydende turisme. Jeg kender ikke vejen til succes og glæde, men ved at min passion har taget mig dertil og nok skal føre mig trygt videre. At følge min passion, har åbnet så mange nye døre jeg aldrig turde drømme om. Jeg har altid vidst, hvor unikke de danske turistdestinationer er, men at få det på afstand og opleve nye steder, sætter tingene i perspektiv. Den seneste nedprioritering af turisme, specielt i Hjørring Kommune, gør mig bekymret. Vi har brug for en centraliseret og specialiseret strategi, der kan imødekomme nye segmenter og markedstendenser. Vi skal turde investere og tænke nyt. Vi skal motivere, vise passion og inspirere. Vi skal tale mere turisme. Folk køber ikke hvad du gør, men hvorfor du gør det - og med den rette passion vil dit ‘hvorfor’ altid brænde igennem. Jeg har lært at drømme stort og starte småt. Vigtigst af alt; jeg startede - jeg taler turisme.  


Hvad vil jeg bruge det til fremadrettet?
Ved siden af min master, nørder jeg med min lille virksomhed ‘Speak Tourism’. Jeg konsulterer forskellige turismevirksomheder til hvordan de bedre tiltrækker turister online, hvordan de udvikler nye koncepter og bliver mere bæredygtige. Drømmen er at fortsætte med mit firma - Jeg vil skabe oprigtige stærke ferieminder, unikke oplevelser og inspirere andre til at tage på eventyr.  Ud over det, drømmer jeg om at åbne mit eget lille boutique hotel i Spanien næste år. Det bliver bygget på bæredygtige initiativer, chic nordisk-inspireret indretning og kærlighed til hvert element. Jeg glæder mig til at bruge alle mine kompetencer inden for hotelledelse og markedsføring til at skabe min egen drøm.


Katrine Høghøj

Dimissionsår 2011, Studie: Fransk sprog og kultur


Efter at have fundet min vej ud af Charles de Gaulle lufthavnens mange krinkelkroge og elendige skiltning sidder jeg i regionaltoget RER C på vej til det 7. af Paris’ 13 universiteter, Université Paris-Diderot. Universitetet ligger i den kommercielle del af Paris’ 13. arrondissement, og det er således ikke latinerkvarterets kringlede brostensgader og det gamle Sorbonnes sandstensbygninger, der kommer til at danne rammen om mine studier, men kæder som Starbucks coffee og Mcdonald’s og et enormt kompleks af 70’er arkitektur med navne som Halle aux farines (“melhallen”) og Les grands moulins (“de store møller”). Université Paris-Diderot blev etableret i 1971 efter la scission, opdelingen af det samlede pariseruniversitet i kølvandet på studenteroprøret i 68 og dettes krav om en mere demokratisk universitetsstruktur. Og der er da også en arv fra 68, der spøger på universitetet dette forår: Som et ekko af 68 vandrer en studerende rundt i universitetsgården med en megafon og råber: non à la selection (nej til selektion), og hovedbygningen er spærret af det meste af foråret for at undgå de blokader, som de studerende har foretaget på mange af de andre pariseruniversiter i protest mod Macron-regeringens nye universitetsreform. En af grundpillerne i det universitet, der opstår efter 68, er, at enhver studerende, der har bestået sin studentereksamen, le baccalauréat, har ret til en plads på universitetet. Imidlertid kan de eksisterende universiteter ikke længere huse de stadigt større generationer af ansøgere, hvorfor Macron-regeringen foreslår en ansøgningsprocedure, hvor universiteterne udvælger sine studerende på baggrund af motiverede ansøgninger. Dette opgør med 68’er universitetet har mødt stor modstand blandt de studerende og på venstrefløjen, som mener, at universitetet skal tilpasse sig antallet af ansøgere og ikke omvendt. Blandt toiletpoesien på universitetet finder man direkte udmeldinger som Fuck Macron og A mort Macron og det mere sofistikerede Merci de laisser l’état dans les toilettes où vous l’avez trouvé, som spiller på ordet état’s dobbeltbetydning af stat og tilstand, og derved omvender standardformularen Efterlad venligst toiletterne i den tilstand du har fundet dem i, så den kommer til at betyde Efterlad venligst staten på de toiletter, hvor du har fundet den.
Da jeg har ordnet det nødvendige papirarbejde på universitetet, tager jeg sporvognen til den sydlige del af det 14. arrondissement, hvor jeg skal indlogere mig i La Cité internationale universitaire Paris. CIUP blev etableret i 1925 som en samling af kollegier for internationale studerende i Paris og huser i dag omkring 6000 studerende og forskere fra hele verden fordelt på 40 huse ejet af 40 forskellige lande. Hvis man tager turen ud til det 14. arrondissement, er en spadseretur i den unikke universitetsby en glimrende beskæftigelse - særligt for de arkitekturinteresserede. Blandt kollegierne, som på forskellige måder arkitektonisk afspejler det land, de tilhører, kan man blandt andet opleve det danske studenterhus designet af Kaj Gottlob og indrettet med danske designmøbler, le Corbusiers modernistiske perle La fondation suisse og det italienske renæssancepalads udsmykket med dekorationer tilbage fra 1400-tallet. Jeg er gennem universitetsbyens udvekslingsprogram, som skal sikre en diversitet i alle husene, blevet tildelt et værelse på det græske studenterhus, La fondation Hellénique, som med sin enorme hovedindgang indrammet af joniske søjler, dekorerede gavltrekant og omgivende frise udsmykket med navne på antikke filosoffer og politikere mere ligner en kitschet udgave af et antikt tempel end et kollegium. Når man træder ind ad porten, bliver man mødt af en imponerende indgangshal, som danner rammen om husets kulturelle arrangementer, der blandt andet inkluderer den traditionnelle vassipolata nytårsceremoni, kurser i den græske folkedans Zorbas og lektioner i nygræsk. Mit ophold i Paris bød således også på en interessant indsigt i græsk kultur og traditioner. Imidlertid kan resten af kollegiets intérieur godt minde lidt om et billigt græsk vandrehjem med flisegulv og sparsom indretning, og man savner desuden nogle af de faciliteter, man som dansk studerende har vænnet sig til såsom hurtigt internet og eget bad og toilet.

At læse i udlandet er en udfordring og en oplevelse, som flest mulige studerende vil have stor glæde af både personligt og fagligt - og som nødigt skulle blive forhindret af en forhøjet forsikringssats. Rektor Poulsens Mindefond har således været med til at muliggøre mit udvekslingsophold ved at hjælpe mig med at dække en række ekstraudgifter, som er forbundet med at studere i udlandet såsom flybilletter, rejseforsikring, dokumenter der skal sendes frem og tilbage, offentlig transport mm. Opholdet i Paris har givet mig en unik indsigt i fransk kultur og i det franske universitetssystem og ikke mindst forbedret mine franskkundskaber så betydeligt, at jeg nu kan undervise og formulere mig også akademisk på fransk. Jeg har haft mulighed for at udforske mange facetter af det søde pariserliv og besøge Paris’ mange museer, biografer, teatre og i ny og næ en restaurant. Frankrig er imidlertid mere og andet end Paris, og jeg har derfor været glad for at kunne undslippe den til tider ulideligt varme og hektiske hovedstand og opleve andre dele af det franske. Mit ophold bød blandt andet på en smuttur til Frankrigs tredjestørste by og gastronomiske hovedstad, Lyon, og på en roadtrip til Bretagne, som med dens både klipperige og helt hvide sandstrande, fantastiske udvalg af friske skaldyr og boghvedepandekager og mere barske klima er et af parisernes foretrukne tilflugtssteder i sommermånederne


Lidt om Rektor Poulsens Mindefond

Fonden giver hvert år en portion penge til dygtige og ubemidlede dimittender.
Hvis man har lyst til at støtte ”Rektor Poulsens Mindefond”, er man meget velkommen til at henvende sig til Hjørring Gymnasium STX & HF