• Kreativitet

  Kreativitet

  - Et gymnasium med mange muligheder

 • Engagement

  Engagement

  - Et gymnasium med mange muligheder

 • Fagligt Fokus

  Fagligt Fokus

  - Et gymnasium med mange muligheder

 • Fordybelse

  Fordybelse

  - Et gymnasium med mange muligheder

Offentligt foredrag

Tirsdag d. 28. marts 2023, kl 19

Stjerners_vilde_liv_med_titel kopier.jpg
Billede: Signaturbillede til foredraget ofn.au.dk

Stjernernes vilde liv

ved astrofysikerne Mia Sloth Lundkvist og Hans Kjeldsen

Efter at stjerner fødes i interstellare gasskyer og begynder at lyse, gennemgår de forskellige udviklingsstadier før de ender deres dage kaotisk som ustabile stjerner eller som supernovaer der udslynger støv og gas og giver liv til nye stjerner.

Når vi ser op på stjernehimlen, ser vi stjerner i alle livsstadier, fra nye stjerner der lige er blevet dannet i interstellare gasskyer til rester efter stjerner hvis liv er endt i en voldsom eksplosion. Fra fødsel til død gennemgår stjernerne forskellige udviklingsstadier – alt efter deres masse og deres ydre og indre forhold. Men fælles for alle stjerners livscyklus, er at de dannes af støv og gas der trækker sig sammen og udsender lys i millioner eller milliarder af år, for så at ende deres liv kaotisk som ustabile stjerner eller ultimativt som supernovaer der udslynger støv og gas og giver liv til nye stjerner.

Mia Sloth Lundkvist, adjunkt i astrofysik, Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet og  Hans Kjeldsen, professor i astrofysik, Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet

Læs mere information om foredraget på ofn.au.dk