Værd at vide

Egenbetaling

2l Malta4.jpg
2l, Malta 2018, uge 41

I alle fag anvendes computer i undervisningen og eksamen. Som elev forventes det derfor, at man har en computer eller investerer i en ved starten på uddannelsen. De nødvendige softwareprogrammer, som kræves i undervisningen, stilles gratis til rådighed.

I løbet af uddannelsen vil der være egenbetaling i følgende tilfælde:

  • Studierejser i 2.g og 1.hf: 4.500 kr.
  • Ekskursioner i 3.g: 1.400 kr.
  • Ved kortere ekskursioner i fagene kan der blive tale om mindre beløb i egenbetaling

Deltagelse i studierejse eller ekskursion med egenbetaling er frivillig. Der er i stedet undervisning eller der stilles af en skriftlig opgave af et omfang, der svarer til rejsen/ekskursionens pensum. Der er mødepligt på skolen de dage, hvor klassens/holdets øvrige elever er på tur.

Bus og togkort

Som elev på en ungdomsuddannelse, kan du få rabat til transporten mellem din bopæl og skolen. Søg via www.ungdomskort.dk.

 

Forsikring

Hjørring Gymnasium har ingen forsikringer, der dækker eleverne eller deres ejendele. Gymnasiet er omfattet af den statslige selvforsikringsordning, og gymnasiet må ifølge Undervisningsministeriets regler ikke tegne forsikringer, der dækker eleverne.

Hvis en elev f.eks. kommer til skade på gymnasiet eller på en ekskursion, bliver udsat for tyveri, skal transporteres syg hjem fra en studietur mv., er det derfor familiens egne forsikringer, der skal dække.
 

Tegn selv forsikring

Vi anbefaler derfor, at I har tegnet:

  • En familie/indboforsikring, der dækker i tilfælde af tyveri.
  • En ulykkesforsikring, som dækker eleven i tilfælde af personskade.

En familie/indboforsikring bør også indeholde en ansvarsdækning, som dækker, hvis eleven kommer til at forvolde skade på andre.

Overvej at tilkøbe en tandskadedækning, som ikke altid er standard i en ulykkesforsikring.
 

Forsikring ved rejser i EU

Når elever tager på studieture eller udveksling inden for EU, er det et ufravigeligt krav, at eleven har en hjemtransportforsikring. Hjemtransportdækning kan være et tillæg til jeres familieforsikring, til jeres årsrejseforsikring eller en ren hjemtransportforsikring, der tegnes separat. 

Elever skal have både sit gule og blå sygesikringskort med.
 

Forsikring ved rejser uden for EU

Når elever er på studieture eller udveksling uden for EU, er det et ufravigeligt krav, at eleven har en syge- og hjemtransportforsikring, der dækker uden for EU.
 

Husk

Er dit barn fyldt 18 år eller flyttet hjemmefra?
Så husk at tjekke, om forsikringen stadig gælder, eller om der skal tegnes nye forsikringer.

 

Statens Uddannelsesstøtte (SU)

Fra kvartalet efter du er fyldt 18 år, kan du søge om SU. Du skal bruge selvbetjeningssystemet http://www.su.dk. Her kan du søge eller ændre i din SU.

Du kan søge SU én måned før den dato, hvor du er støtteberettiget fra.

Har du brug for flere oplysninger om SU, kan du gå ind på http://www.su.dk eller henvende dig på skolens kontor.

 

Specialpædagogisk støtte (SPS)

Hvis du har en fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse eller tilsvarende svære vanskeligheder der hindrer dig i at gennemføre din uddannelse på lige fod med andre, kan du søge om specialpædagogisk støtte. Støtten skal være nødvendig for at kompensere for de problemer, funktionsnedsættelsen giver dig så du ligestilles med de andre.
Specialpædagogisk støtte (SPS) arbejder under SU-styrelsen og er den afdeling, der bevilger støtte til unge, der har et handicap. Derfor er det staten og ikke skolen, der betaler for den hjælp, du kan have brug for.

Se en lille video af en tidligere elev på Hjørring Gymnasium STX & HF fortælle om SPS, vejledning og mentor/støttetimer

Du kan søge støtte, hvis du er:

  • Ordblind
  • Døv eller hørehæmmet
  • Bevægelseshæmmet
  • Blind eller svagsynet
  • Eller har psykiske vanskeligheder som fx depression, personlighedsforstyrrelse, ADHD, autisme, angst eller skizofreni

Støtten der tildeles er afhængig af funktionsnedsættelsen og kan fx være:

Hvis du vil søge om SPS-støtte, skal der forelægge dokumentation herfor. Lovgrundlaget og yderligere information for SPS-ordningen finder du her.

Vil du gerne søge støtte, eller har du spørgsmål om ordningen er du velkommen til at kontakte studievejledningen eller uddannelseschef Vibe Skibdal Schmidt.

Støtteundervisning

Fagspecifik hjælp - Matematik
I løbet af de første par uger bliver alle elever på 1. årgang screenet i matematik. Desuden gennemfører skolen en længerevarende screening af udvalgte elever med henblik på at hjælpe eleven med at opbygge viden i specifikke matematiske områder.

Hjælpen vil primært være træning med it-programmer, hvor der i en kortere periode vil være tilbud om træning efter skoletid fx i studiecaféen. Eleven vil desuden blive anmodet om at træne dagligt i matematik med it-programmer. Også til denne træning har skolen brug for, at hjemmet støtter eleven. I særlige tilfælde kan eleven tildeles ekstra tid til eksamen i både mundtlige og skriftlige naturvidenskabelige fag.

Læs mere om matematikvejledning her...

Læs mere om dyskalkuli som er et projekt for unge med matematikvanskeligheder.

Fagspecifik hjælp – Dansk
Læsning og skrivning er basis for hele gymnasieforløbet, så det er af stor vigtighed at have disse kompetencer i orden.
Derfor bliver alle elever på 1. årgang i august måned screenet i læsehastighed og stavning.

Læs mere om læsevejledning her...